Ebook Percuma – 10 Tip & Panduan Beli Rumah Lelong

EBOOK PERCUMA!!!
“10 Tip & Panduan Beli Rumah Lelong”

10 Tip Beli Rumah Lelong_v2

p/s: Isikan nama & email anda dibawah  untuk ketahui Tip & Rahsia rumah lelong untuk elak risiko lelong dari awal.

Name
Email
Negeri Anda

Email Marketing by TrafficWave.net

Nak Tahu Rumah Lelong, Tanya Pakcik ni…

Anda Nak Tahu Rumah Lelong ?, Tanya Pakcik ni.

Mungkin dah ramai yang tahu cara nak beli rumah lelong.

Tapi tak ramai yang ambil tahu berkenaan risiko rumah lelong.

Ramai diluar lebih suka bercerita yang indah atau kelebihan rumah lelong berbanding risiko yang dihadapi.

Saya bukan ingin takutkan atau menghalang anda dari beli rumah lelong.

Tapi ingin berpesan agar anda tidak tersilap langkah dalam melakukan tindakan dan keputusan.

Saya ingin bertanya dengan anda, tahu beli dengan mengelak dari risiko mana lebih penting?.

Nak Tahu Rumah Lelong

Sebab nak belajar cara beli rumah lelong anda sebenarnya tak perlu pergi jauh-jauh untuk belajar.

Selalu la bertanya dengan pakcik satu dunia. Rasanya anda dah kenal dengan pakcik Google.

Nak Tahu Rumah Lelong?
Tanya je dengan pakcik Google ni.

Bahkan saya sendiri banyak belajar dari pakcik ni.

Buka internet search di google ada banyak sharing & info berkenaan cara beli rumah lelong.

Mungkin tak semua dia dapat jawab.

Tapi saya yakin, dengan gunakan pakcik ni segala yang asas dan basic berkenaan rumah lelong senang untuk kita dapatkan.

Bila dah tahu.

Pasti ada yang berkata.

Mudahnya.

Senang je lelong ni.

Tapi.. Perlu Di ingatkan.

Tahu beli tidak bermaksud anda dah boleh beli lelong.

Dah tahu proses tidak bermaksud anda dah boleh pergi lelong.

Ia juga juga tidak bermaksud anda tak akan rugi bila beli rumah lelong.

Sebab rumah lelong ada risiko & rahsia yang ramai juga orang tertipu dan diperdaya.

Salah satunya mudah teperdaya dengan harga murah.

Jadi kita perlu mengambil tahu akan risiko & rahsia rumah lelong terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk membeli.

Dengan cara ini kita boleh elak kerugian dan lebih mudah untuk beli rumah lelong.

Salah satu risiko yang saya nak kongsikan kat sini adalah berkenaan tempoh pinjaman.

Untuk hartanah lelong, anda ada masa 90 hari @ 120 hari utk selesaikan baki bayaran dengan pihak bank.

Maksudnya… Anda perlu usahakan untuk mendapatkan pinjaman sebelum tempoh masa tersebut.

Jika tidak, anda perlu beli rumah secara tunai @ perlu bayar interes tambahan jika melepasi tempoh tersebut.

Tapi risiko yang paling besar, jika anda tidak dapat lakukan 2 perkara diatas.

Anda berisiko untuk rugi deposit rumah lelong yang anda dah bayar.

Sebab deposit rumah lelong tidak akan dipulangkan semula jika anda gagal jelaskan baki harga belian dalam tempoh masa yang telah ditetapkan.

Sekian dulu untuk hari ini.

Moga bermanfaat untuk anda.

#Anda dibenarkan untuk share dan forward tip dan info dari channel & Web @zonlelong untuk manfaat bersama dengan syarat tidak mengubah isi kandungan & sumber. Untuk lebih mudah, anda boleh terus klik button share yang disediakan dibawah ni.

Siapa Anda Kena Percaya Untuk Beli Rumah Lelong?

Siapa Anda Kena Percaya Untuk Beli Rumah Lelong?

Siapa Anda Kena Percaya Untuk Beli Rumah Lelong

Ada orang bagi tahu anda, beli rumah lelong ni untung.

Tapi kenapa ada orang kata beli rumah lelong ni rugi.

Ada yang bagi tahu, beli rumah lelong boleh jimat ribu-ribu.

Tapi kenapa ada pula orang kata banyak kena keluar duit beli rumah lelong ni.

Ada juga yang bagi tahu, boleh jimat puluh-puluh dan ratusan ribu bila beli rumah lelong.

Tapi kenapa ada orang yang terpaksa menangung rugi dan hilang duit sebab beli rumah lelong.

Betul ke apa orang kata?

Boleh percaya ke apa orang kata ni?

Siapa yang haru anda Percaya Untuk Beli Rumah Lelong sebenarnya?

Tahukah anda, hanya satu orang yang boleh anda percaya..

Dia adalah…

Diri Sendiri..

Kenapa anda perlu percaya apa orang kata.

Anda lebih tahu, orang lain hanya boleh bagi pendapat dan cadangan.

Orang boleh kata itu dan kata ini.

Orang boleh kata untung beli rumah lelong ni.

Orang boleh bagi tahu bagus beli rumah lelong ni.

Tapi keputusan dan kenyataan sebenarnya adalah terletak kepada diri anda sendiri.

Sebab yang akan keluarkan deposit untuk beli rumah adalah anda sendiri.

Modal yang akan anda keluarkan adalah modal anda sendiri.

Pelaburan yang ingin anda lakukan adalah pelaburan anda sendiri.

Tapi tidak dinafikan kadang kita takut.

Kita takut ditipu…

Kita takut tersilap langkah…

Kita takut hangus duit…

Kita takut hilang deposit dan hilang modal…

Perkara yang perlu kita lakukan adalah hilangkan ketakutan ini.

Tapi bagaimana untuk hilangkan ketakutan ini?

Ketakutan boleh dihilangkan dengan adanya ILMU.

Kita boleh bina keberanian melalui ILMU.

Kita boleh bina keyakinan melalui ILMU.

Jadi kita boleh hilangkan rasa takut ini dengan cara mencari dan mendalami ilmu.

Banyak cara untuk anda dapatkan ilmu ini.

Anda boleh pergi seminar, kursus, kelas, cari mentor, baca buku, bertanya pada yang tahu, belajar dari orang yang tahu, dan belajar dari pengalaman orang lain.

Lebih-lebih lagi dalam industri rumah lelong.

Tiket untuk masuk lelong adalah 10% deposit.

Maksudnya, jika rumah lelong harga RM100,000 kita kena ada RM10,000.

Jika rumah harga RM500,000 , kena ada RM50,000.

Apa jadi kalau kita tersilap langkah dan lakukan tindakan tanpa ilmu.?

Deposit boleh dirampas oleh pihak bank yang melelong.

Anda boleh ambil tahu risiko lelong yang perlu di elakan ini di sini.

Oleh itu, kita perlu lengkapkan diri dengan ilmu agar dapat elak sebarang risiko.

Dengan adanya ilmu kita tahu apa yang perlu dilakukan dari sebelum, semasa dan selepas menang lelongan.

Ramai yang percaya, seseorang itu mudah ditipu dan diperdaya hanya kerana disebabkan tiadanya ilmu.

Jadi mulakan dan lakukan sesuatu itu dengan ilmu.

Tidak kira apa sahaja bidang dan kerjaya,

“Ilmu ibarat perisai, sebelum anda boleh gunakan senjata iaitu deposit.”

Risiko Rumah Lelong

Rasanya ramai yang tahu akan risiko rumah lelong.

Tedapat beberapa risiko lelong yang sangat penting untuk kita ambil tahu dari awal.

Dengan mengetahui risiko ini secara tak lansung kita dapat minimakan dan mengelakan kerugian yang tidak sepatutnya.

Pada hari ni saya nak kongsikan dengan anda satu keratan akhbar yang saya ambil dari Akhbar Sinar harian (04-April-2016).

Anda boleh baca keratan akhbar yang disediakan dibawah:

Semoga anda didedahkan beberapa risiko yang boleh anda elakan untuk beli rumah lelong lebih awal.

Sinar-harian_4-April-2016_01 - 01 - Risiko Rumah Lelong

Read more

Anda Dah Sedia Beli Rumah Lelong Ke?

Sedia beli rumah lelong?

Sedia beli rumah lelong

Adakah anda dah SEDIA BELI RUMAH?

Perkara yang paling penting & sangat-sangat penting sebelum nak beli rumah lelong adalah PERSEDIAAN.

Ini adalah perkara yang nampak cam biasa, tapi boleh mengundang risiko tidak dijangka… mungkin juga boleh menyebabkan seseorang pembeli rumah itu rugi ribuan dan ratusan ribu ringgit..

Jadi… apakah persediaan yang paling penting…

Saya akan tekankan kepada SEDIA… Anda perlu betul-betul sedia untuk beli rumah lelong dari segi:

  1. Sedia dan tahu Kelayakan pinjaman.. (Jika nak guna loan bank)
  2. Dah sedia deposit… (Ikut harga max rumah yang nak beli)
  3. Dah sedia Bajet (pembetangan bajet 2016 itu belakang kira)
  4. Dah sedia kos-kos untuk guaman & Stamping (Ikut harga rumah kita beli)
  5. Dah sedia untuk taggung kos-kos pembaikan rumah (jika ada)
  6. Sedia kos tunggakan jika bank tak tangung.. (lain bank, lain syarat)
  7. Dah sedia kos untuk bayar fee ejen (jika lantik ejen)
  8. Dah sedia lalui proses sebelum & Semasa lelongan (selok-belok lelongan)
  9. Dah Sedia berhadapan untuk kerja-kerja selepas lelong (jika berjaya)
  10. Yang paling penting, anda SEDIA dengan diri sendiri… (emosi & keberanian & kesabaran)

Rasanya ada banyak lagi nak tambah.. tapi rasanya cukup 10 persediaan asas ni dulu…

Bagi yang first time, mungkin nampak cam susah je nak beli rumah lelong… Harap jangan salah faham… saya bukan nak takut-takutkan anda… Apa yang saya kongsikan kat atas ni adalah asas supaya anda betul-betul sedia beli rumah lelong…

Fikir semula… macamana ada orang selamber je beli rumah… dan ada ramai yang beli lebih dari sebuah rumah… mesti ada teknik & rahsia dia…

Yakinlah anda pun PASTI BOLEH!!..

Nak beli rumah lelong tak boleh terus terjun je… Dalami ilmu untuk kurangkan dan minimakan risiko yang tidak sepatutnya…

Jadi… anda perlu Sedia Beli Rumah untuk beli rumah lelong.

Nak lagi tips & rahsia rumah lelong secara percuma!

Jangan lupa lawati atau baca lain-lain perkongsian dari kami disini >> Klik Sini <<

Beli Rumah Lelong

Kenapa anda perlu beli rumah lelong?…

Apa khabar sidang pelawat zonlelong…

Saya doakan hari ini merupakan hari yang penuh dengan kecerian, kegembiraan dan kejayaan untuk anda…

Mudah-mudahan juga, hari ini memberikan anda semangat baru untuk melakukan apa sahaja pekerja dan tugas agar menjadi lebih baik dari sebelumnya…

Ok… Untuk hari ini saya nak berkongsi dengan anda satu berita dari harian metro…

[- BELI RUMAH LELONG -]

Mentor hartanah @ Icon Hartanah yang berpengalaman dan pakar dalam bidang ini berkongsi dengan anda berkenaan pasaran hartanah lelong masa kini…

Jika anda belum membacanya boleh la baca dibawah…

beli rumah lelong berita_v2

Sepertimana yang anda tahu…. Ekonomi sekarang kurang stabil…
Rasanya anda lebih tahu…

Begitu juga dengan pasaran hartanah.. Anda pasti tahu harganya sentiasa meningkat setiap tahun..
Kalau lihat kepada hartanah-hartanah @ rumah-rumah baru dibina, harga kebanyakannya lebih dari RM300,000 ke atas…

Tapi dalam lelong… Anda masih berpeluang untuk dapat rumah 20%-30% lebih rendah dari harga pasaran semasa…

Bahkan ada rumah yang harganya serendah RM10,000 sahaja… Ada 3 bilik dan 2 bilik air…

Bedasarkan kepada berita di atas… Satu perkara yang ingin saya ketengahkan adalah berkenaan dengan PELUANG & PERSEDIAAN…

  • Anda ada PELUANG untuk dapatkan rumah dengan harga murah melalui lelong… TAPI…

  • Anda perlu buat PERSEDIAAN sebelum membeli rumah lelong…

Saya yakin ramai yang ingin membeli rumah… tapi terlalu ramai yang tidak betul-betul sedia..

Apa yang saya perhatikan.. ada segelintir orang diluar yang cepat ambil peluang untuk masuk lelong tapi tiada sebarang persediaan…

Akan tetapi, ada yang masuk lelong sebab nak cuba nasib.. ada juga sebab nampak harga murah terus nak try.. ada juga sebab terikut dengan orang lain yang dah berjaya beli rumah lelong…

Tak kurang juga yang nak tengok-tengok.. Ada juga yang jadikan tempat lelong ini sebagai destinasi pelancongan hartanah… (saje gurau… emm.. tapi rasa cam ada je..)…

Taniah saya ucapkan.. Sebab pantas dan cepat buat tindakan…

Apapun yang saya nak tekankan kat sini adalah dari segi PERSEDIAAN..

Pastikan anda dah betul-betul sedia untuk beli rumah lelong…

Ada deposit tidak bermaksud anda boleh terus masuk lelong…

Anda juga perlu ada ilmu & pengetahuan berkenaan selok-belok dalam lelong..
Dari proses Sebelum nak beli rumah lelong…
Semasa nak beli rumah lelong.. dan
Selepas dah berjaya beli rumah lelong…

Berdasarkan cebisan berita diatas… jika anda bercadang nak beli rumah lelong atau rumah sekunder, pastikan anda dah buat PERSEDIAAN dari awal…

Kalau belum ada modal… mula la menyimpan dari sekarang…
Jika Portfolio tak cantik, susun dan cantikan…

Orang bijak pandai selalu pesan..

“Kita tidak merancang untuk gagal… tapi kita biasanya gagal untuk merancang..”

Akhir kata dari saya… Kalau kalah lelong bukan bermaksud anda kalah selama-lamanya…

Yakinlah!! pasti ada rumah lelong akan datang yang terbaik atau mungkin lebih berbaloi untuk anda…

Jika anda nak tengok senarai rumah lelong terkini anda boleh klik dibawah.
<< Klik sini >>

Risiko Beli Rumah Lelong Tinggi-Tinggi

Bid Tinggi-tinggi adalah salah satu Risiko Beli Rumah Lelong..

Salam keceriaan untuk sidang pembaca..

Syukur kita dapat bertemu lagi hari ni…

risiko beli rumah lelong

Risiko Beli Rumah Lelong

Untuk Tip kali ni, saya nak share pula dengan anda apa akibatnya kalau beli Rumah Lelong melebihi harga pasaran.

Setiap Hartanah yang akan di lelong telah ditetapkan harga reserve oleh pihak bank. Dimana harga terendah atau permulaan sebelum lelongan diadakan. Semasa lelong, pelelong akan mengumunkan harga reserve dan memberitahu kepada para pembida (Pembeli) berapa kadar kenaikan untuk setiap kali bid.

Apabila anda ingin membuat bidaan, pastikan anda telah menetapkan target/ tahap tertinggi yang mampu anda bid. Sekiranya anda membuat bidaan melebihi harga pasaran, maka kenaikkan yang berlaku anda perlu tambah duit sendiri.

Ini kerana, untuk hartanah lelong…. pihak bank hanya meluluskan pinjaman mengikut kepada harga pasaran semasa (Market Value) atau yang mana paling rendah.

Cthnya :
Jika Harga Reserve : RM 100,000
Anda Berjaya Beli : RM 150,000
Harga Pasaran : RM 130,000

Apabila anda ingin membuat pinjaman perumahan, pihak bank akan menyemak dengan penilai berdaftar untuk menentukan harga pasaran. Sekiranya bank mendapati, harga pasaran cuma RM 130,000 sahaja…

Maka bank biasanya hanya meluluskan pinjaman 90% daripada harga tersebut. Ini sekiranya rumah yang anda beli adalah rumah pertama atau kedua.

Jika anda memang lelong ini. Anda perlu menambah lebih kurang RM 18,000 menggunakan duit sendiri. Lagi 10% anda dahpun bayar awal semasa menang lelongan.

Sekiranya anda ada duit simpanan lebih, mungkin tidak menjadi masalah yang besar. Jika sebaliknya, mungkin anda terpaksa menangung risiko atau kerungian yang tidak sepatutnya.

Sebenarnya masih banyak lagi hartanah lelong lain yang boleh anda pilih. Jika anda gagal mendapatkan Hartanah lelong untuk sekali cubaan. Cuba lagi kali ke-2, Ke-3 & seterusnya.

Sebab hartanah lelong tidak akan habis. Jangan membida hartanah Lelong mengikut emosi yang boleh mengundang kerugian yang tidak sepatutnya.

Semoga tip yang dikongsikan ini dapat bantu anda terlepas dari salah satu Risiko Beli Rumah Lelong ini..

error: Content is protected !!