Ebook Percuma – 10 Tip & Panduan Beli Rumah Lelong

EBOOK PERCUMA!!!
“10 Tip & Panduan Beli Rumah Lelong”

10 Tip Beli Rumah Lelong_v2

p/s: Isikan nama & email anda dibawah  untuk ketahui Tip & Rahsia rumah lelong untuk elak risiko lelong dari awal.

Name
Email
Negeri Anda

Email Marketing by TrafficWave.net

Tip Rumah Lelong

Tip Rumah Lelong

TIP RUMAH LELONG DAN PANDUAN BELI RUMAH LELONG

Apa Itu Lelong dan Hartanah Lelong?

Lelong adalah satu mekanisme untuk melepaskan hak pemilikan daripada seseorang kepada seseorang individu yang lain melalui penawaran harga tertinggi dan tertakluk kepada peruntukan yang telah ditetapkan oleh undang-undang.

Definisi mudah bagi Hartanah Lelong pula adalah Hartanah yang mempunyai masalah dengan bank dimana peminjam (tuan rumah) gagal untuk membayar bayaran bulanan untuk suatu tempoh yang telah dipersetujui semasa menandatangani perjanjian pinjaman perumahan.

Tip Rumah Lelong 2

10 Panduan Mudah Membeli Rumah Lelong

TIP Rumah Lelong Yang Paling Penting :

Perkara yang paling penting untuk diingati adalah berkenaan dengan syarat utama iaitu mana-mana hartanah yang akan dijual secara lelongan akan dijual “dalam keadaan sepertimana sedia ada” (as is where is basis) dan tertakluk kepada harga rizab (Reserve Price) yang telah dinyatakan oleh pihak bank dan tertakluk kepada Perisytiharan Jualan (POS: Proclamation Of Sale) serta Syarat-Syarat Jualan (COS: Condition Of Sale) yang telah ditetapkan.

*** Fahami Garis Panduan Mudah & Tip Rumah Lelong ini Untuk membantu Anda Memahami Proses Lelongan Hartanah ***

1) ALAMAT – Salin alamat dan pastikan alamat dan tarikh lelongan hartanah yang diingini adalah betul dan tepat.

2) LAWATI – Membuat lawatan keatas hartanah yang diingini. Buat tinjauan dan pemerhatian sewajarnya terhadap hartanah yang diingini sebelum membuat keputusan untuk membeli.

3) TANYA – Anda juga boleh membuat pertanyaan kepada pemaju/pemilik/pihak berkuasa tempatan/carian hakmilik/ sekiranya ingin mengetahui dengan lebih detail berkenaan dengan hartanah yang dingini.

4) BANK DRAFT – Deposit untuk masuk lelong. Bila dah betul-betul pasti dengan hartanah, Anda perlu menyediakan 5% @ 10% Bank Draf dari harga Reserve Price atas nama bank / pihak yang melelong harta.

5) DATANG AWAL – Wakilkan pihak kami atau hadir di tempat lelongan sekurangnya 30 minit sebelum lelongan untuk pendaftaran. Sila pastikan juga no. lelongan hartanah adalah sama dengan hartanah yang ingin dibida oleh anda. *Elakkan daripada memaklumkan kepada orang yang tidak dikenali daripada mengetahui hartanah yang ingin anda bida dan juga harga tertinggi yang sanggup anda bida.

Read more

Jangan Terpedaya Harga Murah

Jangan Terpedaya Harga Murah!!!

Sambungan dari sini.

Maaf sebab lambat publishkan satu lagi keratan akhbar dari sinar harian.

Melalui keratan ini, ada dapat ketahui beberapa tip dan panduan rumah lelong.

Anda boleh baca jawapan ringkas yang dapat saya kongsikan melalui soal jawab dari wartawan Nor Atieyah Yusoff.

Semoga bermanfaat untuk anda.

Isnin (18-07-2016) : SEHINGGA kini rumah lelong masih menjadi tarikan utama masyarakat. Namun perlu ditegaskan pembelian rumah tersebut tetap mempunyai risiko tinggi terutamanya kepada pembeli baharu.

Dinasihatkan pembeli agar mempunyai ilmu dan asas mengenai rumah lelong walaupun harganya dijual lebih rendah daripada pasaran.

Ikuti tip dikongsi Muhd Firdaus Zahari.

Jangan Terpedaya Harga Murah - sinar-harian_18-july-2016_02

” Jangan Terpedaya Harga Murah ”

Terlibat secara langsung dalam pembelian rumah lelong, apakah kriteria perlu pembeli lakukan sebelum membeli?

Read more

Peranan Perunding Rumah Lelong

Peranan Perunding Rumah Lelong

Peranan Perunding Rumah Lelong / Hartanah

Rasanya dah lama tak masukan artikel baru di web ni.

Hari ini saya nak kongsikan dengan anda satu wawancara yang telah dimuatkan di dalam akhbar Sinar Harian pada 18-07-2016.

Semoga soal jawab ini dapat berikan anda beberapa info dan makluman tentang hartanah & rumah lelong.

Diharapkan juga, wawancara dalam akhbar ini dapat dijadikan sebagai satu profil untuk anda kenali saya dan zonlelong.

.

BERMULA secara tidak sengaja, Muhd Firdaus Zahari, 30, sebenarnya kurang berminat dengan bidang hartanah kerana belum jelas dengan potensi bidang tersebut.

Pada awalnya, dia melihat bidang itu tidak memberi sebarang kelebihan kepadanya namun segalanya berbeza setelah terlibat secara langsung dalam hartanah.

“Atas desakan rakan, saya melibatkan diri dalam bidang ini dan mendapati potensi cukup luas sekiranya ia diterokai lebih mendalam.

“Apabila memasuki bidang hartanah, saya mula berkenalan dengan mereka yang lebih awal berkecimpung dan mempunyai pengalaman lama,” katanya.

Malah dia juga tidak menyangka hartanah mempunyai skop lebih meluas dan menjanjikan pulangan lumayan kepada mereka yang berusaha menerokai bidang tersebut.

Peranan Perunding Rumah Lelong - sinar-harian_18-july-2016

PERANAN PERUNDING RUMAH LELONG

Menurutnya, berada dalam bidang itu membolehkan dia melihat banyak kelebihan dan peluang yang ada, tidak semestinya lelongan rumah sahaja.

Read more

Nak Tahu Rumah Lelong, Tanya Pakcik ni…

Anda Nak Tahu Rumah Lelong ?, Tanya Pakcik ni.

Mungkin dah ramai yang tahu cara nak beli rumah lelong.

Tapi tak ramai yang ambil tahu berkenaan risiko rumah lelong.

Ramai diluar lebih suka bercerita yang indah atau kelebihan rumah lelong berbanding risiko yang dihadapi.

Saya bukan ingin takutkan atau menghalang anda dari beli rumah lelong.

Tapi ingin berpesan agar anda tidak tersilap langkah dalam melakukan tindakan dan keputusan.

Saya ingin bertanya dengan anda, tahu beli dengan mengelak dari risiko mana lebih penting?.

Nak Tahu Rumah Lelong

Sebab nak belajar cara beli rumah lelong anda sebenarnya tak perlu pergi jauh-jauh untuk belajar.

Selalu la bertanya dengan pakcik satu dunia. Rasanya anda dah kenal dengan pakcik Google.

Nak Tahu Rumah Lelong?
Tanya je dengan pakcik Google ni.

Bahkan saya sendiri banyak belajar dari pakcik ni.

Buka internet search di google ada banyak sharing & info berkenaan cara beli rumah lelong.

Mungkin tak semua dia dapat jawab.

Tapi saya yakin, dengan gunakan pakcik ni segala yang asas dan basic berkenaan rumah lelong senang untuk kita dapatkan.

Bila dah tahu.

Pasti ada yang berkata.

Mudahnya.

Senang je lelong ni.

Tapi.. Perlu Di ingatkan.

Tahu beli tidak bermaksud anda dah boleh beli lelong.

Dah tahu proses tidak bermaksud anda dah boleh pergi lelong.

Ia juga juga tidak bermaksud anda tak akan rugi bila beli rumah lelong.

Sebab rumah lelong ada risiko & rahsia yang ramai juga orang tertipu dan diperdaya.

Salah satunya mudah teperdaya dengan harga murah.

Jadi kita perlu mengambil tahu akan risiko & rahsia rumah lelong terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk membeli.

Dengan cara ini kita boleh elak kerugian dan lebih mudah untuk beli rumah lelong.

Salah satu risiko yang saya nak kongsikan kat sini adalah berkenaan tempoh pinjaman.

Untuk hartanah lelong, anda ada masa 90 hari @ 120 hari utk selesaikan baki bayaran dengan pihak bank.

Maksudnya… Anda perlu usahakan untuk mendapatkan pinjaman sebelum tempoh masa tersebut.

Jika tidak, anda perlu beli rumah secara tunai @ perlu bayar interes tambahan jika melepasi tempoh tersebut.

Tapi risiko yang paling besar, jika anda tidak dapat lakukan 2 perkara diatas.

Anda berisiko untuk rugi deposit rumah lelong yang anda dah bayar.

Sebab deposit rumah lelong tidak akan dipulangkan semula jika anda gagal jelaskan baki harga belian dalam tempoh masa yang telah ditetapkan.

Sekian dulu untuk hari ini.

Moga bermanfaat untuk anda.

#Anda dibenarkan untuk share dan forward tip dan info dari channel & Web @zonlelong untuk manfaat bersama dengan syarat tidak mengubah isi kandungan & sumber. Untuk lebih mudah, anda boleh terus klik button share yang disediakan dibawah ni.

Siapa Anda Kena Percaya Untuk Beli Rumah Lelong?

Siapa Anda Kena Percaya Untuk Beli Rumah Lelong?

Siapa Anda Kena Percaya Untuk Beli Rumah Lelong

Ada orang bagi tahu anda, beli rumah lelong ni untung.

Tapi kenapa ada orang kata beli rumah lelong ni rugi.

Ada yang bagi tahu, beli rumah lelong boleh jimat ribu-ribu.

Tapi kenapa ada pula orang kata banyak kena keluar duit beli rumah lelong ni.

Ada juga yang bagi tahu, boleh jimat puluh-puluh dan ratusan ribu bila beli rumah lelong.

Tapi kenapa ada orang yang terpaksa menangung rugi dan hilang duit sebab beli rumah lelong.

Betul ke apa orang kata?

Boleh percaya ke apa orang kata ni?

Siapa yang haru anda Percaya Untuk Beli Rumah Lelong sebenarnya?

Tahukah anda, hanya satu orang yang boleh anda percaya..

Dia adalah…

Diri Sendiri..

Kenapa anda perlu percaya apa orang kata.

Anda lebih tahu, orang lain hanya boleh bagi pendapat dan cadangan.

Orang boleh kata itu dan kata ini.

Orang boleh kata untung beli rumah lelong ni.

Orang boleh bagi tahu bagus beli rumah lelong ni.

Tapi keputusan dan kenyataan sebenarnya adalah terletak kepada diri anda sendiri.

Sebab yang akan keluarkan deposit untuk beli rumah adalah anda sendiri.

Modal yang akan anda keluarkan adalah modal anda sendiri.

Pelaburan yang ingin anda lakukan adalah pelaburan anda sendiri.

Tapi tidak dinafikan kadang kita takut.

Kita takut ditipu…

Kita takut tersilap langkah…

Kita takut hangus duit…

Kita takut hilang deposit dan hilang modal…

Perkara yang perlu kita lakukan adalah hilangkan ketakutan ini.

Tapi bagaimana untuk hilangkan ketakutan ini?

Ketakutan boleh dihilangkan dengan adanya ILMU.

Kita boleh bina keberanian melalui ILMU.

Kita boleh bina keyakinan melalui ILMU.

Jadi kita boleh hilangkan rasa takut ini dengan cara mencari dan mendalami ilmu.

Banyak cara untuk anda dapatkan ilmu ini.

Anda boleh pergi seminar, kursus, kelas, cari mentor, baca buku, bertanya pada yang tahu, belajar dari orang yang tahu, dan belajar dari pengalaman orang lain.

Lebih-lebih lagi dalam industri rumah lelong.

Tiket untuk masuk lelong adalah 10% deposit.

Maksudnya, jika rumah lelong harga RM100,000 kita kena ada RM10,000.

Jika rumah harga RM500,000 , kena ada RM50,000.

Apa jadi kalau kita tersilap langkah dan lakukan tindakan tanpa ilmu.?

Deposit boleh dirampas oleh pihak bank yang melelong.

Anda boleh ambil tahu risiko lelong yang perlu di elakan ini di sini.

Oleh itu, kita perlu lengkapkan diri dengan ilmu agar dapat elak sebarang risiko.

Dengan adanya ilmu kita tahu apa yang perlu dilakukan dari sebelum, semasa dan selepas menang lelongan.

Ramai yang percaya, seseorang itu mudah ditipu dan diperdaya hanya kerana disebabkan tiadanya ilmu.

Jadi mulakan dan lakukan sesuatu itu dengan ilmu.

Tidak kira apa sahaja bidang dan kerjaya,

“Ilmu ibarat perisai, sebelum anda boleh gunakan senjata iaitu deposit.”

Rumah Turun Harga Tahun ni

Betul ke Rumah Turun Harga Tahun ni?

Rumah turun harga - price-fall_ zonlelong

Ramai yang mengeluh kerana harga rumah yang sentiasa naik setiap tahun.

Anda juga mungkin hadapi masalah yang sama..

Kita perlu terima hakikat bahawa harga rumah tidak akan turun sama-sekali.

Sebab harga pasaran (Market value) adalah tetap dan dinyatakan dalam transaksi jualan hartanah terkini. Sangat susah sebenarnya nak jumpa rumah yang turun harga.

Bahkan harga pasaran ini sentiasa dikemaskini hampir setiap hari, selagi mana adanya transaksi jual beli.

Mungkin kita di war-warkan dengan harga rumah akan turun tahun ni.

Rumah Turun Harga Tahun ni atau Tahun Depan?….

Ayat yang selalu kita dengar dari orang yang kita kenal atau tidak.

Disini saya berkongsi bedasarkan pandangan sendiri.

Read more

error: Content is protected !!