E-Bidaan Hartanah Lelong (Bid rumah lelong atas talian)

E-Bidaan Hartanah Lelong

Salam pelawat zonlelong. Disini saya cuma nak kongsikan dengan anda satu artikel atau berita berkenaan rumah lelong yang berkaitan dengan E-Bidaan Hartanah Lelongan iaitu beli rumah lelong secara online.

Adakah cadangan dan kaedah bid atas talian ini dapat dilaksanakan atau tidak… Emm….

KUALA LUMPUR: Persatuan Pelelong Malaysia Kebangsaan (Nama) yang baru ditubuhkan berpendapat bahawa badan kehakiman memerlukan masa yang lama, sebelum ia boleh melaksanakan lelongan harta tidak alih mahkamah menggunakan bidaan elektronik (e-bidaan).

Presiden pro tem persatuan itu, Shanmughananthan Jeevan menganggarkan yang dari lima hingga 10 tahun diperlukan sebelum isu-isu dan undang-undang boleh dirungkaikan bagi pelaksanaan bidaan atas talian.

Pejabat Ketua Pendaftar baru-baru ini telah diminta untuk menjalankan kajian mengenai e-bidaan dalam lelongan harta tidak alih mahkamah, bagi memastikan supaya adanya lebih banyak keadilan dan ketelusan, berikutan aduan berkenaan manipulasi oleh sindiket-sindiket dan kehadiran kartel dalam lelongan tersebut.

E-Bidaan Hartanah Lelong

(Bida Rumah Lelong Atas Talian).

“Mahkamah Tinggi sedang cuba untuk mengintegrasikan lelongan atas talian [bagi harta tidak alih] tetapi ia tidak mudah untuk dilaksanakan,” jelas Shanmughananthan, yang juga merupakan pengarah urusan Khoshee Auction yang berpangkalan di Pulau Pinang, yang mempunyai sebuah pejabat di Kuala Lumpur.

Beliau merasakan bahawa undang-undang seperti Kanun Tanah Negara 1965 juga perlu dipinda bagi memenuhi keperluan undang-undang bagi e-bidaan harta tidak alih.

Menurut sebuah garis panduan yang dikeluarkan kepada sektor perbankan oleh Bank Negara Malaysia pada 27 Jun tahun lepas, harta tidak alih merangkumi “kedua-dua tanah dan bangunan atau apa-apa hak atau kepentingan di dalamnya, di dalam dan di luar Malaysia”.

Akta Tafsiran 1948 dan 1963 (Akta 388) menjelaskan harta tidak alih sebagai “tanah atau apa-apa kepentingan, hak atau faedah yang timbul daripada tanah”.

Sementara itu, Mohd Hirman Abdul Raub, penolong pendaftar kanan (pentadbiran dan pelaksanaan) Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur, telah dipetik sebagai berkata bahawa harta tidak alih digunapakai ke atas tanah, hartanah kediaman dan komersial yang bernilai antara RM7,000 dan RM10 juta. Angka minimum itu boleh digunakan ke atas hartanah kediaman usang.

“Kami percaya mahkamah cuba menyatakan bahawa sistem semasa bidaan tidak mendapatkan nilai pasaran yang berpatutan bagi harta tersebut, dengan adanya pihak ketiga memanipulasi harga dan terlibat dalam pengubahan wang haram,” jelas Shanmughananthan kepada FocusM.

Oleh kerana bukan semua pembeli harta tidak alih di Malaysia celik komputer untuk menyertai bidaan atas talian, Shanmughananthan mempersoalkan bagaimana badan kehakiman itu, yang mahu memastikan persaingan yang adil dan telus bagi kesemua pihak, akan dapat mencapainya.

Selain daripada keperluan terhadap alat-alat teknologi yang sesuai bagi e-bidaan harta tak alih, beliau berkata tugas dan tanggungjawab pelelong perlu dinyatakan dengan jelas.

Shanmughananthan berkata Nama mempunyai 50 ahli berdaftar, dengan 10 permohonan sedang menunggu kelulusan. Idea utama penubuhan persatuan ini adalah untuk menggalakkan pemasaran dengan kaedah lelongan, dan mendidik orang ramai mengenainya.

Disebabkan lesen pelelong dikeluarkan oleh kerajaan-kerajaan negeri, beliau menganggarkan bahawa adanya 1,500 orang pelelong di negara ini. Daripada jumlah ini, 100 orang darinya mempunyai lesen untuk Pulau Pinang, tetapi beliau berkata beberapa dari mereka turut mempunyai lesen bagi negeri-negeri lain.

Shanmughananthan sendiri, yang telah menjadi pelelong semenjak 10 tahun yang lalu dan mempunyai lesen di Pulau Pinang, Kedah dan KL, percaya yang KL sahaja mempunyai kira-kira orang 300 pelelong. “Kedah mempunyai kira-kira 200 orang, Selangor dan Perak mempunyai 200-lebih masing-masing, manakala Johor mempunyai hampir 300 pelelong.”

Mengenai pembelian hartanah melalui lelongan, Shanmughananthan menasihatkan orang ramai supaya tidak menganggap pengisytiharan jualan sebagai maklumat akhir. Mereka juga perlu menyemak dengan peguam bank bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai hartanah yang dilelong, dan bertanya jika adanya laporan penilaian.

Beliau berkata bahawa syarat-syarat jualan (COS) adalah beberapa maklumat yang paling penting yang harus dibaca oleh pembeli-pembeli hartanah sewaktu lelongan. Mereka perlu mengesan kos tersembunyi, terutamanya dalam lelongan-lelongan hartanah yang dijalankan oleh bank-bank.

Walaupun pengalaman merupakan suatu aset, penelitian yang mendalam diperlukan dalam membeli hartanah melalui lelongan. Shanmughananthan menasihatkan pembeli-pembeli untuk mengkaji latar belakang hartanah dan dokumen-dokumen yang terlibat.

Beliau menggalakkan mereka untuk melakukan carian berkenaan milikan hartanah atau tanah itu, dan berkata di Pulau Pinang, ia hanya memerlukan belanja sebanyak RM30. Tanggungjawab melakukannya adalah terletak di bahu pembeli, bukannya ejen hartanah.

Di samping itu, adalah penting untuk melawat ke kawasan sekeliling hartanah itu dan bertanyakan kepada penduduk-penduduk di sana, untuk mendapatkan maklumat mengenai harta yang ingin dibeli.

“Ejen hartanah juga boleh menjadi sumber maklumat yang baik. Temui mereka tetapi jangan salahkan mereka jika anda membuat kesilapan. “

Shanmughananthan menggalakkan pembeli-pembeli hartanah melalui lelongan untuk memperuntukkan 10-20% bagi kos pembaikan, bergantung kepada usia hartanah itu. Ada beberapa kes di mana pembeli-pembeli mendapat hartanah yang murah melalui lelongan, tetapi terpaksa membelanjakan dua kali ganda jumlah itu bagi pembaikan.

p/s: Apa pandangan anda berkenaan E-Bidaan Hartanah Lelongan ini?

Bagi mendapatkan cerita sepenuhnya, sila layari www.focusmalaysia.my, yang turut menyasarkan lain-lain perniagaan Malaysia.

Leave a Comment

error: Content is protected !!