Tip Rumah Lelong

Tip Rumah Lelong

TIP RUMAH LELONG DAN PANDUAN BELI RUMAH LELONG

Apa Itu Lelong dan Hartanah Lelong?

Lelong adalah satu mekanisme untuk melepaskan hak pemilikan daripada seseorang kepada seseorang individu yang lain melalui penawaran harga tertinggi dan tertakluk kepada peruntukan yang telah ditetapkan oleh undang-undang.

Definisi mudah bagi Hartanah Lelong pula adalah Hartanah yang mempunyai masalah dengan bank dimana peminjam (tuan rumah) gagal untuk membayar bayaran bulanan untuk suatu tempoh yang telah dipersetujui semasa menandatangani perjanjian pinjaman perumahan.

Tip Rumah Lelong 2

10 Panduan Mudah Membeli Rumah Lelong

TIP Rumah Lelong Yang Paling Penting :

Perkara yang paling penting untuk diingati adalah berkenaan dengan syarat utama iaitu mana-mana hartanah yang akan dijual secara lelongan akan dijual “dalam keadaan sepertimana sedia ada” (as is where is basis) dan tertakluk kepada harga rizab (Reserve Price) yang telah dinyatakan oleh pihak bank dan tertakluk kepada Perisytiharan Jualan (POS: Proclamation Of Sale) serta Syarat-Syarat Jualan (COS: Condition Of Sale) yang telah ditetapkan.

*** Fahami Garis Panduan Mudah & Tip Rumah Lelong ini Untuk membantu Anda Memahami Proses Lelongan Hartanah ***

1) ALAMAT – Salin alamat dan pastikan alamat dan tarikh lelongan hartanah yang diingini adalah betul dan tepat.

2) LAWATI – Membuat lawatan keatas hartanah yang diingini. Buat tinjauan dan pemerhatian sewajarnya terhadap hartanah yang diingini sebelum membuat keputusan untuk membeli.

3) TANYA – Anda juga boleh membuat pertanyaan kepada pemaju/pemilik/pihak berkuasa tempatan/carian hakmilik/ sekiranya ingin mengetahui dengan lebih detail berkenaan dengan hartanah yang dingini.

4) BANK DRAFT – Deposit untuk masuk lelong. Bila dah betul-betul pasti dengan hartanah, Anda perlu menyediakan 5% @ 10% Bank Draf dari harga Reserve Price atas nama bank / pihak yang melelong harta.

5) DATANG AWAL – Wakilkan pihak kami atau hadir di tempat lelongan sekurangnya 30 minit sebelum lelongan untuk pendaftaran. Sila pastikan juga no. lelongan hartanah adalah sama dengan hartanah yang ingin dibida oleh anda. *Elakkan daripada memaklumkan kepada orang yang tidak dikenali daripada mengetahui hartanah yang ingin anda bida dan juga harga tertinggi yang sanggup anda bida.

Read more

Jangan Terpedaya Harga Murah

Jangan Terpedaya Harga Murah!!!

Sambungan dari sini.

Maaf sebab lambat publishkan satu lagi keratan akhbar dari sinar harian.

Melalui keratan ini, ada dapat ketahui beberapa tip dan panduan rumah lelong.

Anda boleh baca jawapan ringkas yang dapat saya kongsikan melalui soal jawab dari wartawan Nor Atieyah Yusoff.

Semoga bermanfaat untuk anda.

Isnin (18-07-2016) : SEHINGGA kini rumah lelong masih menjadi tarikan utama masyarakat. Namun perlu ditegaskan pembelian rumah tersebut tetap mempunyai risiko tinggi terutamanya kepada pembeli baharu.

Dinasihatkan pembeli agar mempunyai ilmu dan asas mengenai rumah lelong walaupun harganya dijual lebih rendah daripada pasaran.

Ikuti tip dikongsi Muhd Firdaus Zahari.

Jangan Terpedaya Harga Murah - sinar-harian_18-july-2016_02

” Jangan Terpedaya Harga Murah ”

Terlibat secara langsung dalam pembelian rumah lelong, apakah kriteria perlu pembeli lakukan sebelum membeli?

Read more

Nak Tahu Rumah Lelong, Tanya Pakcik ni…

Anda Nak Tahu Rumah Lelong ?, Tanya Pakcik ni.

Mungkin dah ramai yang tahu cara nak beli rumah lelong.

Tapi tak ramai yang ambil tahu berkenaan risiko rumah lelong.

Ramai diluar lebih suka bercerita yang indah atau kelebihan rumah lelong berbanding risiko yang dihadapi.

Saya bukan ingin takutkan atau menghalang anda dari beli rumah lelong.

Tapi ingin berpesan agar anda tidak tersilap langkah dalam melakukan tindakan dan keputusan.

Saya ingin bertanya dengan anda, tahu beli dengan mengelak dari risiko mana lebih penting?.

Nak Tahu Rumah Lelong

Sebab nak belajar cara beli rumah lelong anda sebenarnya tak perlu pergi jauh-jauh untuk belajar.

Selalu la bertanya dengan pakcik satu dunia. Rasanya anda dah kenal dengan pakcik Google.

Nak Tahu Rumah Lelong?
Tanya je dengan pakcik Google ni.

Bahkan saya sendiri banyak belajar dari pakcik ni.

Buka internet search di google ada banyak sharing & info berkenaan cara beli rumah lelong.

Mungkin tak semua dia dapat jawab.

Tapi saya yakin, dengan gunakan pakcik ni segala yang asas dan basic berkenaan rumah lelong senang untuk kita dapatkan.

Bila dah tahu.

Pasti ada yang berkata.

Mudahnya.

Senang je lelong ni.

Tapi.. Perlu Di ingatkan.

Tahu beli tidak bermaksud anda dah boleh beli lelong.

Dah tahu proses tidak bermaksud anda dah boleh pergi lelong.

Ia juga juga tidak bermaksud anda tak akan rugi bila beli rumah lelong.

Sebab rumah lelong ada risiko & rahsia yang ramai juga orang tertipu dan diperdaya.

Salah satunya mudah teperdaya dengan harga murah.

Jadi kita perlu mengambil tahu akan risiko & rahsia rumah lelong terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk membeli.

Dengan cara ini kita boleh elak kerugian dan lebih mudah untuk beli rumah lelong.

Salah satu risiko yang saya nak kongsikan kat sini adalah berkenaan tempoh pinjaman.

Untuk hartanah lelong, anda ada masa 90 hari @ 120 hari utk selesaikan baki bayaran dengan pihak bank.

Maksudnya… Anda perlu usahakan untuk mendapatkan pinjaman sebelum tempoh masa tersebut.

Jika tidak, anda perlu beli rumah secara tunai @ perlu bayar interes tambahan jika melepasi tempoh tersebut.

Tapi risiko yang paling besar, jika anda tidak dapat lakukan 2 perkara diatas.

Anda berisiko untuk rugi deposit rumah lelong yang anda dah bayar.

Sebab deposit rumah lelong tidak akan dipulangkan semula jika anda gagal jelaskan baki harga belian dalam tempoh masa yang telah ditetapkan.

Sekian dulu untuk hari ini.

Moga bermanfaat untuk anda.

#Anda dibenarkan untuk share dan forward tip dan info dari channel & Web @zonlelong untuk manfaat bersama dengan syarat tidak mengubah isi kandungan & sumber. Untuk lebih mudah, anda boleh terus klik button share yang disediakan dibawah ni.

Siapa Anda Kena Percaya Untuk Beli Rumah Lelong?

Siapa Anda Kena Percaya Untuk Beli Rumah Lelong?

Siapa Anda Kena Percaya Untuk Beli Rumah Lelong

Ada orang bagi tahu anda, beli rumah lelong ni untung.

Tapi kenapa ada orang kata beli rumah lelong ni rugi.

Ada yang bagi tahu, beli rumah lelong boleh jimat ribu-ribu.

Tapi kenapa ada pula orang kata banyak kena keluar duit beli rumah lelong ni.

Ada juga yang bagi tahu, boleh jimat puluh-puluh dan ratusan ribu bila beli rumah lelong.

Tapi kenapa ada orang yang terpaksa menangung rugi dan hilang duit sebab beli rumah lelong.

Betul ke apa orang kata?

Boleh percaya ke apa orang kata ni?

Siapa yang haru anda Percaya Untuk Beli Rumah Lelong sebenarnya?

Tahukah anda, hanya satu orang yang boleh anda percaya..

Dia adalah…

Diri Sendiri..

Kenapa anda perlu percaya apa orang kata.

Anda lebih tahu, orang lain hanya boleh bagi pendapat dan cadangan.

Orang boleh kata itu dan kata ini.

Orang boleh kata untung beli rumah lelong ni.

Orang boleh bagi tahu bagus beli rumah lelong ni.

Tapi keputusan dan kenyataan sebenarnya adalah terletak kepada diri anda sendiri.

Sebab yang akan keluarkan deposit untuk beli rumah adalah anda sendiri.

Modal yang akan anda keluarkan adalah modal anda sendiri.

Pelaburan yang ingin anda lakukan adalah pelaburan anda sendiri.

Tapi tidak dinafikan kadang kita takut.

Kita takut ditipu…

Kita takut tersilap langkah…

Kita takut hangus duit…

Kita takut hilang deposit dan hilang modal…

Perkara yang perlu kita lakukan adalah hilangkan ketakutan ini.

Tapi bagaimana untuk hilangkan ketakutan ini?

Ketakutan boleh dihilangkan dengan adanya ILMU.

Kita boleh bina keberanian melalui ILMU.

Kita boleh bina keyakinan melalui ILMU.

Jadi kita boleh hilangkan rasa takut ini dengan cara mencari dan mendalami ilmu.

Banyak cara untuk anda dapatkan ilmu ini.

Anda boleh pergi seminar, kursus, kelas, cari mentor, baca buku, bertanya pada yang tahu, belajar dari orang yang tahu, dan belajar dari pengalaman orang lain.

Lebih-lebih lagi dalam industri rumah lelong.

Tiket untuk masuk lelong adalah 10% deposit.

Maksudnya, jika rumah lelong harga RM100,000 kita kena ada RM10,000.

Jika rumah harga RM500,000 , kena ada RM50,000.

Apa jadi kalau kita tersilap langkah dan lakukan tindakan tanpa ilmu.?

Deposit boleh dirampas oleh pihak bank yang melelong.

Anda boleh ambil tahu risiko lelong yang perlu di elakan ini di sini.

Oleh itu, kita perlu lengkapkan diri dengan ilmu agar dapat elak sebarang risiko.

Dengan adanya ilmu kita tahu apa yang perlu dilakukan dari sebelum, semasa dan selepas menang lelongan.

Ramai yang percaya, seseorang itu mudah ditipu dan diperdaya hanya kerana disebabkan tiadanya ilmu.

Jadi mulakan dan lakukan sesuatu itu dengan ilmu.

Tidak kira apa sahaja bidang dan kerjaya,

“Ilmu ibarat perisai, sebelum anda boleh gunakan senjata iaitu deposit.”

Rumah Turun Harga Tahun ni

Betul ke Rumah Turun Harga Tahun ni?

Rumah turun harga - price-fall_ zonlelong

Ramai yang mengeluh kerana harga rumah yang sentiasa naik setiap tahun.

Anda juga mungkin hadapi masalah yang sama..

Kita perlu terima hakikat bahawa harga rumah tidak akan turun sama-sekali.

Sebab harga pasaran (Market value) adalah tetap dan dinyatakan dalam transaksi jualan hartanah terkini. Sangat susah sebenarnya nak jumpa rumah yang turun harga.

Bahkan harga pasaran ini sentiasa dikemaskini hampir setiap hari, selagi mana adanya transaksi jual beli.

Mungkin kita di war-warkan dengan harga rumah akan turun tahun ni.

Rumah Turun Harga Tahun ni atau Tahun Depan?….

Ayat yang selalu kita dengar dari orang yang kita kenal atau tidak.

Disini saya berkongsi bedasarkan pandangan sendiri.

Read more

Risiko Rumah Lelong

Rasanya ramai yang tahu akan risiko rumah lelong.

Tedapat beberapa risiko lelong yang sangat penting untuk kita ambil tahu dari awal.

Dengan mengetahui risiko ini secara tak lansung kita dapat minimakan dan mengelakan kerugian yang tidak sepatutnya.

Pada hari ni saya nak kongsikan dengan anda satu keratan akhbar yang saya ambil dari Akhbar Sinar harian (04-April-2016).

Anda boleh baca keratan akhbar yang disediakan dibawah:

Semoga anda didedahkan beberapa risiko yang boleh anda elakan untuk beli rumah lelong lebih awal.

Sinar-harian_4-April-2016_01 - 01 - Risiko Rumah Lelong

Read more

Harga Rumah Yang Layak Saya Beli

Ramai juga yang pernah tanya saya, berapa harga rumah yang layak saya beli…

“Kalau gaji saya RM______ berapa harga rumah yang layak saya beli?”

Hari ini saya akan kongsikan 2 cara yang boleh anda gunakan untuk buat anggaran harga rumah yang boleh anda beli.

Harga Rumah Yang Layak saya beli

CARA 1:

Ketahui DSR anda.

DSR (Debt Service Ratio) ini adalah jumlah komitmen anda yang terkini dibahagikan dengan jumlah gaji/pendapatan bersih bulanan anda.

Selain itu ada juga gelaran lain seperti Debt Ratio/Debt Burden Ratio (DR) atau melayunya Nisbah Tanggungan Hutang anda. Ianya beri maksud yang sama.

Ok. DSR ini adalah kadar peratus (%) yang telah bank tentukan dari awal untuk menentukan sama ada anda layak atau tidak untuk mendapatkan pinjaman rumah mengikut kepada harga rumah yang anda ingin beli. Kadar had % DSR bagi setiap bank adalah berbeza. Namun kebiasaanya adalah dalam lingkungan 60%-70% dari had pendapatan bulanan anda.

Misalnya ada bank yang letakan had 60% untuk anda yang berpendapatan RM3000 kebawah. Jika pendapatan lebih RM3000 ada bank bagi maksimum DSR sehingga 70%. Ada juga sesetengah bank yang berikan had DSR sehingga 80%.

Format kira-kira untuk DSR adalah seperti dibawah:

(Bayaran bulanan rumah yang anda ingin dibeli + komitmen sedia ada dengan bank) / pendapatan bersih x 100%

Sebelum anda ingin buat kira-kira ini. Anda perlu kenal pasti dulu berapa harga rumah yang ingin anda beli.

Secara mudahnya anda boleh buat kira-kira seperti contoh kat bawah ni..

Katakanlah gaji bulanan anda dalam RM3000 sebulan.

Pastikan ianya adalah gaji bersih. Iaitu pendapatan bulanan yang anda  dapat setiap bulan selepas ditolak bayaran tetap seperti EPF, SOCSO, Income Tax, DLL.

Katakanlah harga rumah yang ingin anda beli adalah RM150,000.
Bayaran bulanan untuk rumah ini katakan RM800 sebulan.

Contoh 1: ANDA LAYAK jika

Katakan komitmen pinjaman anda sekarang:
1) Pinjaman kereta = RM400 sebulan
2) Pinjaman loan = RM200 sebulan

(RM800 + RM400 + RM200) / RM3000 x 100% = 46.6%

DSR anda dibawah 60%. Maksudnya harga rumah yang layak dan mampu untuk anda lakukan adalah serendah 800 sebulan untuk rumah harga RM150,000.

Contoh 2: ANDA TAK LAYAK jika

Katakan komitmen pinjaman anda sekarang:
1) Pinjaman kereta = RM700 sebulan
2) Pinjaman loan = RM500 sebulan
3) Pinjaman kredit kad = RM200 sebulan

(RM800 + RM700 + RM500 + 200) / RM3000 x 100% = 70.3%

DSR anda dah lebih dari 60%. Maksudnya anda tidak mampu untuk membuat bayaran 800 sebulan untuk beli rumah harga RM150,000.

Jadi anda perlu usahakan untuk kurangkan komitment bulanan atau cari harga rumah yang beharga bawah dari RM150,000.

CARA 2 :

Ketahui Had Maximum Komitment Bulanan Anda.

Lebih kurang sama dengan kat atas.. Cuma kali ini kita buat kira-kira yang lebih cepat dan mudah.

Format mudahnya;

(Pendapatan bersih anda – komitment bulanan) x DSR

Kita ambil contoh yang sama..
Katakanlah gaji bulanan anda dalam RM3000 sebulan.

Katakan komitmen pinjaman anda sekarang:
1) Pinjaman kereta = RM700 sebulan
2) Pinjaman loan = RM500 sebulan
3) Pinjaman kredit kad = RM200 sebulan

Cth 1: (RM3000 – RM400 – RM200) x 60% = RM1,440

Cth 2: (RM3000 – RM700 – RM500 – RM200) x 60% = RM960

Bedasarkan kepada kira-kira diatas. Secara tak lansung anda dah kenal pasti kelayakan pinjaman bulanan yang boleh anda buat setiap bulan. Anda boleh buat carian harga rumah yang sesuai dengan komitment anda sekarang.

Anda boleh follow jadual bayaran bulanan mudah dibawah untuk rujukan anda. (Ini adalah jadual bayaran bulanan untuk interes 6%. Kadar interes setiap bank adalah berbeza. Sila rujuk institusi pinjaman pilihan anda untuk lebih lanjut.)

Loan Amount (RM) 5 Years 10 Years 15 Years 20 Years 25 Years 30 Years
Bayaran Bulanan Bayaran Bulanan Bayaran Bulanan Bayaran Bulanan Bayaran Bulanan Bayaran Bulanan
20,000 392 228 175 150 136 128
25,000 490 285 219 188 170 160
30,000 588 342 263 225 204 192
35,000 686 399 307 263 239 224
40,000 785 456 351 301 273 256
45,000 883 513 394 338 307 287
50,000 981 570 438 376 341 319
55,000 1,079 627 482 413 375 351
60,000 1,177 684 526 451 409 383
65,000 1,275 741 570 488 443 415
70,000 1,373 798 614 526 477 447
75,000 1,471 855 657 564 511 479
80,000 1,569 912 701 601 545 511
85,000 1,667 969 746 639 579 543
90,000 1,765 1,027 789 676 613 575
95,000 1,863 1,084 833 714 647 607
100,000 1,961 1,141 877 751 681 639
150,000 2,942 1,711 1,315 1,127 1,022 958
200,000 3,923 2,281 1,753 1,503 1,363 1,277
250,000 4,903 2,851 2,192 1,879 1,704 1,597
300,000 5,883 3,422 2,630 2,254 2,044 1,916
350,000 6,865 3,992 3,068 2,630 2,385 2,235
400,000 7,845 4,562 3,506 3,006 2,726 2,555
450,000 8,826 5,133 3,945 3,381 3,067 2,874
500,000 9,807 5,703 4,383 3,757 3,407 3,193
550,000 10,788 6,273 4,821 4,133 3,748 3,513
600,000 11,767 6,843 5,260 4,509 4,089 3,832
650,000 12,748 7,414 5,697 4,885 4,430 4,151
700,000 13,729 7,984 6,136 5,260 4,770 4,471
750,000 14,710 8,554 6,575 5,636 5,111 4,790
800,000 15,690 9,125 7,013 6,012 5,452 5,109
850,000 16,671 9,695 7,451 6,388 5,792 5,429

Untuk contoh 1 diatas, dengan DSR RM1,440 sebulan maka harga rumah yang layak anda beli adalah dalam lingkungan RM200,000.

Bedasarkan contoh 2, dengan komitment yang sedia ada, anda masih boleh beli rumah dengan harga bawah RM150,000 sahaja.

Secara rumusannya, semakin rendah DSR anda, semakin cerah peluang untuk anda mendapat pinjaman. Seandainya anda tergolong dalam golongan yang mempunyai komitmen tinggi, anda perlu menyediakan dokumen-dokumen sokongan supaya dapat membantu meyakinkan pihak bank bahawa anda mampu untuk buat bayaran bulanan.

Antara dokumen sokongan yang boleh anda sertakan untuk mohon pinjaman adalah:

1. Buku simpanan ASB
2. Akaun simpanan bank (yang lain)
3. Akaun Simpanan Tabung Haji
4. Akaun Simpanan Emas/Perak
5. Penyata akaun simpanan unit amanat (unit trust)
6. Tenancy Agreement (rumah sewa)
7. atau lain-lain dokumen sebagai bukti pendapatan sampingan anda

Sila ambil perhatian bahawa ini hanya sekadar rujukan kasar dan TIDAK harus diambil sebagai panduan muktamad untuk permohonan pinjaman anda. Ini kerana setiap bank mempunyai polisi dan cara pengiraan yang berbeza. Walauapapun ianya adalah kiraan secara general supaya mudah untuk anda buat persediaan awal.

Semoga perkongsian diatas dapat bantu anda membuat semakan berapa harga rumah yang layak dan sesuai untuk anda beli.

error: Content is protected !!