Ebook Percuma – 10 Tip & Panduan Beli Rumah Lelong

EBOOK PERCUMA!!!
“10 Tip & Panduan Beli Rumah Lelong”

10 Tip Beli Rumah Lelong_v2

p/s: Isikan nama & email anda dibawah  untuk ketahui Tip & Rahsia rumah lelong untuk elak risiko lelong dari awal.

Name
Email
Negeri Anda

Email Marketing by TrafficWave.net

Tunda Beli Rumah Baru

Tunda Beli Rumah Baru ;

Berita ini sebenarnya dah disiarkan pada bulan October tahun 2015 yang lepas. Melalui berita ini akan mendedahkan kepada anda beberapa perkara berkenaan pasaran hartanah pada masa kini dan akan datang.

Anda boleh baca petikan berita yang saya sediakan dibawah.

Kuala Lumpur: Pada masa kini, pembelian rumah dianggap sebagai perkara yang perlu dielakkan oleh kebanyakan individu memandangkan keadaan ekonomi tidak stabil.

Namun, ada pihak yang berpendapat walaupun keadaan ekonomi tidak menentu, ia bukan penghalang untuk membeli atau melakukan pelaburan dalam hartanah.

” Tunda Beli Rumah Baru ”

Tunda Beli Rumah Baru - Berita

Mengulas mengenai situasi ini, Persatuan Pembeli Rumah Kebangsaan (HBA) menyarankan kepada orang ramai untuk menangguhkan pembelian hartanah sehingga akhir tahun ini.

Setiausaha Agung HBA, Chang Kim Loong berkata, jika pembeli mempunyai kemampuan pihaknya mengesyorkan untuk membeli rumah atau hartanah berbentuk sekunder.

Katanya, ramai bakal pembeli kediaman tidak menyedari perkara ini dan sebaliknya mengeluh mengenai harga hartanah baru yang semakin meningkat.

“Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu sekarang, saya menasihatkan supaya niat untuk membeli kediaman ditangguhkan kerana dijangka peluang akan lebih terbuka pada tahun depan.

“Namun, orang ramai masih boleh mempertimbangkan untuk membeli hartanah yang sekunder atau ‘subsale’ yang harganya lebih berpatutan,” katanya.

Menurutnya, HBA menjangkakan tahun depan juga adalah masa yang sesuai untuk pasaran hartanah sekunder dan lelong.

Chang berkata, lebih baik untuk orang ramai mengelak daripada membuat pembelian rumah yang baharu kerana harga bagi rumah baharu lebih tinggi dan ia dikawal oleh pemaju.

“Secara umumnya, pembeli mempunyai anggapan bahawa harga hartanah akan terus meningkat. Malah pemaju juga mengatakan sekarang adalah masa yang sesuai untuk memiliki hartanah kerana harga akan meningkat.

“Tetapi perlu diingat, kita mempunyai banyak jualan hartanah sekunder dan terdapat laporan yang mengatakan bahawa tawaran rumah lelong juga dijangka meningkat tahun depan,” katanya.

Beliau berkata, pasaran hartanah sekunder di negara ini berpotensi besar kerana harga kediaman adalah 30 hingga 40 peratus lebih rendah berbanding rumah baharu.

Sumber diambil dari www.hmetro.com.my. Artikel ini disediakan oleh Sri Ayu Kartika Amri dan disiarkan pada : Sabtu, 3 Oktober 2015

Hartanah Mewah Kena Tukul

Tahukah anda, semakin hari semakin banyak rumah & hartanah mewah kena tukul.

Hartanah Mewah Kena Tukul

Jika diperhatikan banyak rumah dan hartanah yang beharga lebih RM500,000 yang sering dilelong dari hari ke hari.

Bedasarkan kepada petikan dari Focus Malaysia.

Saya cuba rumuskan untuk berkongsi dengan anda berkenaan perkara ini.

Beliau menjelaskan, penawaran lelong dalam sektor hartanah mewah pada masa kini semakin meningkat jika dibandingkan tahun-tahun sebelum.

Dua tahun lalu, pasaran lelong rumah yang beharga satu juta ringgit hampir tidak pernah kita dengar. Tetapi pada hari ini terdapat banyak tawaran rumah dan hartanah ditawarkan untuk dilelong.

Jadi mengapa hartanah mewah begitu banyak akan di bawah tukul?

Apabila ramai pembeli tempatan yang mengambil kesempatan daripada skim yang ditawarkan oleh pemaju perumahan. Lebih-lebih lagi adanya imbuhan dan diskaun untuk setiap hartanah yang ditawarkan menjadikan ramai yang mengambil peluang untuk membeli hartanah mewah ini.

Namun, tidak ramai yang betul-betul mengambil kira berkenaan pulangan dan bayaran balik yang perlu mereka jelaskan setiap bulan. Selain itu, yuran penyelenggaraan seperti condominium atau hartanah mewah yang lain adalah lebih tinggi berbanding hartanah sebelum ini.

Perkara-perkara ini boleh menjadi penyebab kepada risiko berlakunya sesebuah hartanah mewah itu makim banyak dijual secara lelongan.

Tuan haji Ishak Ismail, CEO IM Global Property Consultants Sdn Bhd memberitahu Focus Malaysia, perkara ini juga terjadi apabila  kuasa peganggan di kalangan pembeli yang semakin lemah. “Nampaknya terdapat perubahan dari segi permintaan dan penawaran dalam segmen hartanah mewah, ini menyumbang kepada peratusan yang lebih besar ke arah lelongan berbanding sebelum ini,” katanya. –

Lihat sumber asal disini : http://focusmalaysia.my

Tip Rumah Lelong

Tip Rumah Lelong

TIP RUMAH LELONG DAN PANDUAN BELI RUMAH LELONG

Apa Itu Lelong dan Hartanah Lelong?

Lelong adalah satu mekanisme untuk melepaskan hak pemilikan daripada seseorang kepada seseorang individu yang lain melalui penawaran harga tertinggi dan tertakluk kepada peruntukan yang telah ditetapkan oleh undang-undang.

Definisi mudah bagi Hartanah Lelong pula adalah Hartanah yang mempunyai masalah dengan bank dimana peminjam (tuan rumah) gagal untuk membayar bayaran bulanan untuk suatu tempoh yang telah dipersetujui semasa menandatangani perjanjian pinjaman perumahan.

Tip Rumah Lelong 2

10 Panduan Mudah Membeli Rumah Lelong

TIP Rumah Lelong Yang Paling Penting :

Perkara yang paling penting untuk diingati adalah berkenaan dengan syarat utama iaitu mana-mana hartanah yang akan dijual secara lelongan akan dijual “dalam keadaan sepertimana sedia ada” (as is where is basis) dan tertakluk kepada harga rizab (Reserve Price) yang telah dinyatakan oleh pihak bank dan tertakluk kepada Perisytiharan Jualan (POS: Proclamation Of Sale) serta Syarat-Syarat Jualan (COS: Condition Of Sale) yang telah ditetapkan.

*** Fahami Garis Panduan Mudah & Tip Rumah Lelong ini Untuk membantu Anda Memahami Proses Lelongan Hartanah ***

1) ALAMAT – Salin alamat dan pastikan alamat dan tarikh lelongan hartanah yang diingini adalah betul dan tepat.

2) LAWATI – Membuat lawatan keatas hartanah yang diingini. Buat tinjauan dan pemerhatian sewajarnya terhadap hartanah yang diingini sebelum membuat keputusan untuk membeli.

3) TANYA – Anda juga boleh membuat pertanyaan kepada pemaju/pemilik/pihak berkuasa tempatan/carian hakmilik/ sekiranya ingin mengetahui dengan lebih detail berkenaan dengan hartanah yang dingini.

4) BANK DRAFT – Deposit untuk masuk lelong. Bila dah betul-betul pasti dengan hartanah, Anda perlu menyediakan 5% @ 10% Bank Draf dari harga Reserve Price atas nama bank / pihak yang melelong harta.

5) DATANG AWAL – Wakilkan pihak kami atau hadir di tempat lelongan sekurangnya 30 minit sebelum lelongan untuk pendaftaran. Sila pastikan juga no. lelongan hartanah adalah sama dengan hartanah yang ingin dibida oleh anda. *Elakkan daripada memaklumkan kepada orang yang tidak dikenali daripada mengetahui hartanah yang ingin anda bida dan juga harga tertinggi yang sanggup anda bida.

Read more

Jangan Terpedaya Harga Murah

Jangan Terpedaya Harga Murah!!!

Sambungan dari sini.

Maaf sebab lambat publishkan satu lagi keratan akhbar dari sinar harian.

Melalui keratan ini, ada dapat ketahui beberapa tip dan panduan rumah lelong.

Anda boleh baca jawapan ringkas yang dapat saya kongsikan melalui soal jawab dari wartawan Nor Atieyah Yusoff.

Semoga bermanfaat untuk anda.

Isnin (18-07-2016) : SEHINGGA kini rumah lelong masih menjadi tarikan utama masyarakat. Namun perlu ditegaskan pembelian rumah tersebut tetap mempunyai risiko tinggi terutamanya kepada pembeli baharu.

Dinasihatkan pembeli agar mempunyai ilmu dan asas mengenai rumah lelong walaupun harganya dijual lebih rendah daripada pasaran.

Ikuti tip dikongsi Muhd Firdaus Zahari.

Jangan Terpedaya Harga Murah - sinar-harian_18-july-2016_02

” Jangan Terpedaya Harga Murah ”

Terlibat secara langsung dalam pembelian rumah lelong, apakah kriteria perlu pembeli lakukan sebelum membeli?

Read more

Peranan Perunding Rumah Lelong

Peranan Perunding Rumah Lelong

Peranan Perunding Rumah Lelong / Hartanah

Rasanya dah lama tak masukan artikel baru di web ni.

Hari ini saya nak kongsikan dengan anda satu wawancara yang telah dimuatkan di dalam akhbar Sinar Harian pada 18-07-2016.

Semoga soal jawab ini dapat berikan anda beberapa info dan makluman tentang hartanah & rumah lelong.

Diharapkan juga, wawancara dalam akhbar ini dapat dijadikan sebagai satu profil untuk anda kenali saya dan zonlelong.

.

BERMULA secara tidak sengaja, Muhd Firdaus Zahari, 30, sebenarnya kurang berminat dengan bidang hartanah kerana belum jelas dengan potensi bidang tersebut.

Pada awalnya, dia melihat bidang itu tidak memberi sebarang kelebihan kepadanya namun segalanya berbeza setelah terlibat secara langsung dalam hartanah.

“Atas desakan rakan, saya melibatkan diri dalam bidang ini dan mendapati potensi cukup luas sekiranya ia diterokai lebih mendalam.

“Apabila memasuki bidang hartanah, saya mula berkenalan dengan mereka yang lebih awal berkecimpung dan mempunyai pengalaman lama,” katanya.

Malah dia juga tidak menyangka hartanah mempunyai skop lebih meluas dan menjanjikan pulangan lumayan kepada mereka yang berusaha menerokai bidang tersebut.

Peranan Perunding Rumah Lelong - sinar-harian_18-july-2016

PERANAN PERUNDING RUMAH LELONG

Menurutnya, berada dalam bidang itu membolehkan dia melihat banyak kelebihan dan peluang yang ada, tidak semestinya lelongan rumah sahaja.

Read more

Nak Tahu Rumah Lelong, Tanya Pakcik ni…

Anda Nak Tahu Rumah Lelong ?, Tanya Pakcik ni.

Mungkin dah ramai yang tahu cara nak beli rumah lelong.

Tapi tak ramai yang ambil tahu berkenaan risiko rumah lelong.

Ramai diluar lebih suka bercerita yang indah atau kelebihan rumah lelong berbanding risiko yang dihadapi.

Saya bukan ingin takutkan atau menghalang anda dari beli rumah lelong.

Tapi ingin berpesan agar anda tidak tersilap langkah dalam melakukan tindakan dan keputusan.

Saya ingin bertanya dengan anda, tahu beli dengan mengelak dari risiko mana lebih penting?.

Nak Tahu Rumah Lelong

Sebab nak belajar cara beli rumah lelong anda sebenarnya tak perlu pergi jauh-jauh untuk belajar.

Selalu la bertanya dengan pakcik satu dunia. Rasanya anda dah kenal dengan pakcik Google.

Nak Tahu Rumah Lelong?
Tanya je dengan pakcik Google ni.

Bahkan saya sendiri banyak belajar dari pakcik ni.

Buka internet search di google ada banyak sharing & info berkenaan cara beli rumah lelong.

Mungkin tak semua dia dapat jawab.

Tapi saya yakin, dengan gunakan pakcik ni segala yang asas dan basic berkenaan rumah lelong senang untuk kita dapatkan.

Bila dah tahu.

Pasti ada yang berkata.

Mudahnya.

Senang je lelong ni.

Tapi.. Perlu Di ingatkan.

Tahu beli tidak bermaksud anda dah boleh beli lelong.

Dah tahu proses tidak bermaksud anda dah boleh pergi lelong.

Ia juga juga tidak bermaksud anda tak akan rugi bila beli rumah lelong.

Sebab rumah lelong ada risiko & rahsia yang ramai juga orang tertipu dan diperdaya.

Salah satunya mudah teperdaya dengan harga murah.

Jadi kita perlu mengambil tahu akan risiko & rahsia rumah lelong terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk membeli.

Dengan cara ini kita boleh elak kerugian dan lebih mudah untuk beli rumah lelong.

Salah satu risiko yang saya nak kongsikan kat sini adalah berkenaan tempoh pinjaman.

Untuk hartanah lelong, anda ada masa 90 hari @ 120 hari utk selesaikan baki bayaran dengan pihak bank.

Maksudnya… Anda perlu usahakan untuk mendapatkan pinjaman sebelum tempoh masa tersebut.

Jika tidak, anda perlu beli rumah secara tunai @ perlu bayar interes tambahan jika melepasi tempoh tersebut.

Tapi risiko yang paling besar, jika anda tidak dapat lakukan 2 perkara diatas.

Anda berisiko untuk rugi deposit rumah lelong yang anda dah bayar.

Sebab deposit rumah lelong tidak akan dipulangkan semula jika anda gagal jelaskan baki harga belian dalam tempoh masa yang telah ditetapkan.

Sekian dulu untuk hari ini.

Moga bermanfaat untuk anda.

#Anda dibenarkan untuk share dan forward tip dan info dari channel & Web @zonlelong untuk manfaat bersama dengan syarat tidak mengubah isi kandungan & sumber. Untuk lebih mudah, anda boleh terus klik button share yang disediakan dibawah ni.

error: Content is protected !!